Özel eğitim, özel bir müfredatın, özel uzmanlar tarafından, özel araç-gereçlerle, özel bir ortamda uygulanmasıdır. bu özel sürecin bir aşaması da öğrencilerin öğrendiklerini her ortamda gösterebilmelerİ, genelleyebilmeleridir. Özel eğitim faaliyetlerinin erken müdahale yaklaşımı çerçevesinde yoğun olarak uygulanmasının olumlu sonuçları tüm dünyada kabul görmektedir. Bu nedenle evde uzman desteğiyle özel eğitim faaliyetleri yapılması önem görmeye başlamıştır. Kurumumuzda Evde Özel Eğitim desteği için yürüttüğümüz proje kapsamında: Evde özel eğitim alacak çocukların değerlendirilmeleri, Değerlendirme sonucunda evde uygulanacak olan programın hazırlanması, Evde eğitim verecek olan eğitmenin yeterlilik ve uygulamalarının kontrolü ve süpervize edilmesi, Evde eğitim veren eğitmenin paylaşım toplantısı ile desteklenmeleri, Evde eğitim alan ailelerle paylaşım toplantıları organize edilmesi çalışmaları yapılmaktadır.
AKRAN EĞİTİMİ
Okula giden bireyin devam ettiği okulun yönetimi ile ilişki kurulması ve iletişimin devamlılığının sağlanması olası sorunlara en kısa zamanda bütünlüklü bir reaksiyon alınmasına olanak sağlar. Yapılacak eğitsel uygulamaların sürekliliği ve devamlılığı için okul ve özel eğitim kurumu arasındaki bilgi akışını sağlıklı kurmak önemli bir adımdır. Okulda yapılan eğitsel yaklaşım ile özel eğitimde yapılan uygulamaların paralel olması, bireyi karmaşadan uzak tutar. Ortak dil ve yaklaşım sayesinde birey için belirlenen hedeflere daha kısa zamanda ulaşılabilir. Okul ziyaretinde bulunan uzman koordinatör gerçekleştirdiği okul görüşmesini Okul Görüşme Formu ile kayıt altına alıp dosyalamakta ve böylece okul-kurum-öğretmen-çocuk-aile arasında kurulan ilişkinin gelişimi kontrol edilebilmektedir.
GÖLGE ÖĞRETMEN DESTEĞİ
Özel gereksinimi olan çocukların okul yıllarında veya toplumsal davranışları öğrenirken bir gölge öğretmene de ihtiyaç vardır. Gölge öğretmen, özel gereksinimi (nöro-gelişimsel bozukluklar, mental retardasyon, duygu ve davranış bozuklukları, iletişim ve sosyal becerilerde bozukluk, öğrenme güçlükleri,) olan çocuklarla okulda uyum gösterebilmesi için çalışan bir öğretmendir. Gölge öğretmen çocuğun fiziksel veya nöro-psikolojik gelişiminden dolayı, okulda veya toplumda kendi başına anlama, öğrenme veya işlevsel gereksinimleri yerine getirememesinden dolayı kendisine eşlik eden eğitmendir . Gölge öğretmen, çocuğun sınıf ortamında ihtiyacı olan fiziksel veya sözel yardımı sunan, gerektiğinde okuldaki eğitimi çocuğun anlayacağı şekilde uyarlayan çocuğun bağımsız olarak eğitim sürecine adapte olmasını sağlayan eğitmendir.
MONTESSORİ EĞİTİMİ
Montessori eğitimi adını İtalya’nın bilim insanı ve ilk kadın doktoru olan Pedagog Maria Montessori’den almıştır. Montessori eğitimi, çocukların bireysel anlamda kendi öğrenme hızlarına göre geliştirilmiş bir eğitim tarzıdır. Çocuk neyi, ne zaman, nasıl, nerede ve nasıl istiyorsa o şekilde özgürce kendisinin deneyip, uğraşarak öğrenmesine izin verir. Çocuklar bu metot da ellerini özgürce kullanırlar. Soyutsallık birinci amaçtır. Önemli olan çocuğun kendi hür iradesi ile verdiği kararlar ve isteklerdir. Her çocuk farklıdır, kendine özeldir. Biri 1 yaşındayken yürüyüp aynı anda konuşabilirken bir diğeri bunlar yerine çok daha farklı becerilere sahip olabilir. Çocuğun bu eğitim ile birlikte eylemlerini veya hatalarını kendi başına kontrol etmesi ve farkına varabilmesini sağlayan bir eğitim sistemidir. Montessori Eğitiminin Çocuğa Kazandırdıkları Nelerdir? Özgüveni yüksek bir birey olur. Sosyal bir çocuk ve gelecekte sosyal bir birey olur. Sorumluluk sahibi, her işini kendisi yapabilen ve tek başına yetebilen bir yetişkin olur. Hem kendine hem de kendinden başka olan herkese ve her şeye saygı duymayı öğrenir. Çalışkan, üretken ve enerjik olur. Problem çözücü ve kriz yönetici özellikleri gelişir. Dikkatli ve motivasyonu yüksek bir çocuk olur. Hayattan zevk almaya çalışan, pozitif düşünceli ve dikkat yönü gelişmiş bir insan olur.
GELİŞİM TESTLERİ AGTE
AGTE - (0-6 YAŞ GELİŞİM TESTİ) ANKARA GELİŞİM TARAMA TESTİ (AGTE) 0-6 yaş arasındaki bebek ve çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla psikologlar tarafından uygulanan bir testtir. Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 aya kadar aylık dönemlerle; gelişim düzeyi hakkında objektif bilgilere ulaşılmasını sağlayan kapsamlı bir ölçme aracıdır. Bu değerlendirme anne-baba ve çocuğun bir arada olduğu bir ortamda yapılır. Psikolog tarafından hem anne-babaya yöneltilen sorular hem de çocuğun gözlemlenmesini içerir. Gelişimi 4 alt alanda incelemektedir: Dil bilişsel gelişimi, İnce motor gelişimi, Kaba motor gelişimi, Sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri. Her çocuğun, yukarıda belirtilen 4 alt alana ek olarak, bu alt alanların toplamı ile genel gelişim düzeylerinin belirlenmesini sağlar. AGTE böylece bir çocuğun genel gelişimi ile normal mi yoksa geri mi olduğu sorularına cevap verebilmesi açısından çok önemlidir. Çocuğun hangi gelişim alanında nerede olduğu ve ne tip becerilerinin geliştiği, hangi becerilerinin geliştirilmesi için desteklenmesi gerektiği, nasıl bir gelişim çizelgesi hazırlanması gerektiği konularında yol göstericidir.
GELİŞİM TESTLERİ GOBDÖ
Gilliam Otistik Bozukluk Derecelendirme Ölçeği-2 (GOBDÖ-2; Gilliam Autism Rating Scale-2) otistik bozukluğu karakterize eden davranışlar sergileyen 3-23 yaşlar arasındaki bireylerin farklı amaçlar için değerlendirilmesini sağlayan bir derecelendirme ölçeğidir. GOBDÖ-2-TV; (a) Otistik bozukluk gösteren bireyleri tarama, (b) Otistik bozukluk gösteren bireyleri tanılama, (c) Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) için amaçları belirleme, (d) Davranışsal ilerlemeyi belirleme/değerlendirme, (e) Ağır düzeydeki davranış problemlerini değerlendirme ve (f) Bilimsel araştırmalar için veri toplama amaçları için kullanılabilir. GOBDÖ-2-TV; Stereotip Davranışlar, İletişim ve Sosyal Etkileşim ile ilgili olmak üzere spesifik, gözlemlenebilir ve ölçülebilir davranışları içeren maddelerin yer aldığı üç alt ölçekten oluşmaktadır. Her alt ölçekte 14 olmak üzere GOBDÖ-2-TV’de toplam 42 madde yer almaktadır. Maddeler görüşe dayalı dörtlü bir derecelendirme ile puanlanmaktadır. GOBDÖ-2-TV’de ayrıca 3 yaşından önce gelişimsel gecikmeyi sınayan Ebeveyn Görüşmesi formu ve birey hakkında daha detaylı bilgi almayı amaçlayan açık uçlu sorular yer almaktadır. GOBDÖ-2-TV’nin değerlendirmesi sonucu birey zeka testlerinde olduğu gibi Otistik Bozukluk İndeksi (Puanı) adı verilen standart bir puan elde etmektedir. GOBDÖ-2-TV’de yer alan maddeler DSM-IV-TR (2000) ve Amerika Otizm Topluluğu’nun (2003) tanımları temelinde geliştirilmiştir.